Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Kookosbanaani voted for list
Watched in 2018 (184 movies items)
5 months ago
Gandhi (1982)
 Gandhi (1982) 6/10
5 months ago
Gandhi (1982)
21.4 Olen tästä jo aikaisemminkin maininnut, mutta näissä Oscareita kahmivissa historiallisissa elämäkertaelokuvissa on usein se ongelma, että filmin vahvuudet pyörivät vain ja ainoastaan yhden vahvan roolisuorituksen ympärillä ja kaikki muu sen ympärillä on pelkkää kulissia, jonka ainoana tarkoitusperänä on luoda uudelleen historiallisia tapahtumia. Kuten hiljattain katsomani Last King of Scotlandin tapauksessa, jossa Forest Whitaker veti elämänsä roolisuorituksen Idi Aminina, tässä Ben Kinsgley eläytyy Mahatma Gandhin rooliin sellaisella intohimolla, että kaikki muu tuntuu sen rinnalla pakostakin laimeammalta. Kolmen tunnin kesto on todella hapokas ja tämän elokuvan kirous, kuten myös monen muunkin historiallisen elokuvan tapauksessa. En vain itse koe tarpeelliseksi katsoa näin kauan Intian väkivallatonta vastarintaa brittiläistä imperiumia vastaan.
5 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Kirjat 2018 list
Animal Farm (1945)
Klassikkotavaraahan tämä on. Lukeminen on edelleen väistynyt elokuvien tieltä, mutta koin velvollisuudeksi lukea tämän ennen elokuvaversiota, sillä vuoden -54 animaatio ei käsittääkseni ole likimainkaan niin hyvä mitä alkuperäisteos. Tätä helpotti myös se, että Orwellin klassinen satiiri on vain vähän yli sadan sivun mittainen. Kepeään ja (alussa) kevytmieliseen eläinsatuun puettua tarinaa on myös kieltämättä helppo lukea, sillä se tekee kaiken ajatustyön puolestaan. Veitsenterävää poliittista satiiria, jonka allegoria on edelleen pettämättömän ajankohtainen. Orwellin itsensä paperille vuodattamat pettymyksen tunteet Venäjän vallankumouksen perintöä kohtaan ovat todella aidontuntuista. Samalla tulee myös pohdittua sitä, että jos muilla eläimillä olisi ihmisen älykkyysosamäärä, niin mikä meissä silloin olisi enää loppupeleissä erilaista? Sioista Vanha Majuri edustaa sekä Marxia että Leniniä, kommunismiaatteen isiä, hirviömäinen Napoleon puolestaan Stalinia, sen pimeämpää kääntöpuolta. Lopetus on yksinkertaisuudessaan hyytävä. Kuten Napoleonin yksi tekopyhistä säännöistä sen parhaiten toteaa: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset".
5 months ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
Animal Farm (1945)

10/10

Satantango

10/10


5 months ago
Satantango
18.4-20.4 Kirjastolainat saivat nyt jäädä muutamaksi päiväksi niille sijoilleen, sillä tämä Béla Tarrin yli seitsemän tuntia kestävä eepos sai vihdoin ja viimein aikaa parrasvaloissa. Pitkään tämä oli elokuva jota kartoin, mutta en samoista syistä mitä oikeasti huonoja tai kyseenalaisen maineen omaavia elokuvia. En vain vuosia kokenut olevani henkisesti valmis tähän taidepaukkuun. Nyt kuitenkin koen olevani tarpeeksi kypsä jopa tämän omaksumiseen ja Saatanan tango herättääkin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tarinan keskiössä on pieni unkarilainen maalaiskylä, jonka alunperin tiivis kyläyhteisö on romahtamassa neuvostoliittolaisen, utopistisen kommunismin rapautuessa vähitellen. 90-luvun alkuvaiheissa kuvattu elokuva sijoittuu myös ajanjaksollisesti Neuvostoliiton romahtamiseen ja on tästä syystä pettämättömän ajankohtainen. Rytmitykseltään Sátántangó seuraa nimensä mukaisesti tangon askelia (kuusi eteen, kuusi taakse) ja sijoittuu ajallisesti kahden päivän ajalle, joita seurataan vaihtelevasti eri kyläläisten näkökulmista. Osalla on jo tiiviisti katse kohti tulevaisuutta, kun selittämättömästä lähteestä peräisin olevaa rahasummaa aletaan jakamaan keskenään, osa puolestaan juo suruunsa ja pettymykseensä. Mihály Vigin näyttelemä karismaattinen huijari Irimiás edustaa muutosta ja kapitalismin nousua. Traagisin hahmo on kenties pikkutyttö Estike, kuka kiduttaa ainoaa ystäväänsä, kissaa, jotta voi tuntea edes kerran olevan vastuussa jonkun toisen elämästä. Kuvaus noudattaa pitkiä, useita minuutteja kestäviä kamera-ajoja, jotka etenevät hitaasti ja usvaisesti, kuin unenomaisesti. Jatkuvan kaatosateen piiskaamat, mutavellin peittämät hiekkatiet sekä rappeutuneet neuvostoaikaiset rakennukset viestivät jo siitä, miten kyseinen kyläyhteisö on jo ajat sitten elänyt parhaat päivänsä. Niinä harvoina hetkinä kun ei oikeasti sada, on selvästi optimistisempi tunnelma, joka samalla myös korostaa sitä, miten onnellisuus on elämässä aina väliaikaista. Kiehtova eepos, jonka huomattava pituus ei ole lainkaan tarpeeton. Suuret muutokset kun eivät yhteiskunnassa vaikuta ihan hetkessä, vaan vähitellen. Seuratessa jokaisen yksittäisen kyläläisen elämää kolmen päivän ajan (katsoin siis elokuvan kolmessa osassa kahteen väliaikaan tauottaen, juuri niin kuin Artificial Eyen dvd-julkaisu on valmiiksi rytmittänyt) tuntee myös itsekin empatiaa heitä kohtaan ja samalla ymmärtää sen, että hekin ovat vain ihmisiä. Unenomainen kerrontatapa ei tee myöskään katselusta missään vaiheessa tylsää (ei ainakaan kaltaistani filmielitistiä, joka melkein dikki pystyssä katsoo taide-elokuvia), sillä tämä on slow cinemaa puhtaimmillaan: mukaansatempaavaa ja tunnelmallista. 90-luvun parhaimpia elokuvia.
5 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Kirjat 2018 list
Crown of Horns (Bone, Vol. 9)
Eeppinen lopetus eeppiselle sarjalle. Toisin kuin Kuninkaan paluussa, tässä ei onneksi ole miljoonaa eri lopetusta.
5 months ago
Possession                 (1981)
17.4 Taidekauhu, joka vähintäänkin mykistää katselun päätyttyä ja jopa sen aikana. Von Trierin Antikristus tämä ei ole, vaan psykoottinen parisuhdehelvetti, joka alkaa itsensä viiltelyllä ja etenee tämän jälkeen tukahdutettuihin ja eläimellisiin perversioihin. Makuuhuoneeseen kätkettyyn, groteskiin lonkerohirviöön kulminoituu kaikki se likainen ja epäinhimillinen seksuaalinen turhautuminen sekä mielipuolisuus, jota Zulawski rakentaa elokuvansa aikana. Isabelle Adjanin roolisuoritus on pelottavan aidontuntuinen ja saa katsojan pohtimaan oliko hän oikeasti hulluuden partaalla kuvausten aikaan. Raivokohtaukset, hyperventilointi sekä häiriintynyt metrotunnelikohtaus (joka viittaa keskenmenoon) saivat minutkin todella levottomalle tuulelle. Zulawski ei vijele läheskään yhtä makaaberia settiä mitä Von Trier, mutta siitä huolimatta kuvasto on äärimmäisen häiriintynyttä ja jopa sairasta. Kesympi elokuva tämä on visuaalisesti mitä Antikristus, mutta vastaavasti sitäkin villimpi psykologisesti. Omaperäinen sekoitus eurooppalaista taidekauhua ja Lynchin elokuvia, joka vielä nokkelasti vaihtaa tyyliään muutamaan otteeseen elokuvan edetessä. Parhaimpia kulttikauhuja, mitä olen koskaan nähnyt.
5 months, 1 week ago
5 months, 1 week ago
Tom of Finland
16.4 On tämä nyt Leijonasydäntä selvästi parempi, mutta silti melko mitäänsanomaton. Karukoski selvästi haluaa osoittaa, että homotkin ovat vain ihmisiä, mutta tämä viljelee niin paljon negatiivisia homostereotypioita, että päätä särkee. Esimerkiksi Toukon kömpelöt lähestymisyritykset ovat pakostakin todella asiattomia. Toukon sotaveteraanitaustaa sekä toisen maailmansodan aikaisia flashbackejä nostetaan aivan liian usein pöydälle, kuin korostaakseen ajatusmaailmaa "Touko on homofiili, mutta hän sentään palveli isämmaata, joten ihan hyvä jätkä se on". Kuvaukseltaan ja valaistukseltaan onnistunut elokuva, jonka ajankuva sekä homokulttuuri on taltioitu uskottavasti. Komean ulkokuorensa alla kuitenkin sellainen elokuva, jonka kuvittelisin antaneen vain lisää ammuksia homofobeille.
5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 5 items to their collection
Treasure Hunters (Bone, Vol 8): Treasure Hunters v. 8 (Bone Reissue Graphic Novels)

8/10

Bone: Ghost Circles v. 7 (Bone Reissue Graphic Novels)

8/10

Old Man

8/10


5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 4 items to Kirjat 2018 list
Treasure Hunters (Bone, Vol 8): Treasure Hunters v. 8 (Bone Reissue Graphic Novels)
Bone: Ghost Circles v. 7 (Bone Reissue Graphic Novels)
Old Man
Bone, Vol. 5: Rock Jaw, Master of the Eastern Border

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani posted 5 images [View All]

5 months, 1 week ago
The Tale of The Princess Kaguya (2013)
15.4 Takahatan muistoa kunnioittaen päätin katsoa miehen viimeiseksi jääneen kokopitkän elokuvan. Se, että kyseessä on Takahatan joutsentyö tekee jo valmiiksi haikeansuloisesta elokuvasta vieläkin surullisemman. Maalausmainen piirrosjälki on upeaa katseltavaa ja saa jopa Eilisen kuiskauksen kalpenemaan, vaikka piirrostyyli onkin tyystin erilainen. Siinä missä Eilisen kuiskaus muistutti vesivärimaalausta, Kaguya on enemmänkin henkiinherätetty antiikkinen rullamaalaus. Tämä muistutti minua aika paljon PS2:en mainiosta Okami-pelistä. Takahatan visio klassisesta japanilaisesta kansansadusta on sydäntäsärkevä kertomus tytöstä, kuka kuolee nuorena vasta aikuistumisensa kynnyksellä. Kuuprinsessa Kaguyan lyhyt elämä ihmisten keskuudessa on jo tietenkin alusta asti selvillä ja tärkeintä ovatkin ne elämänkokemukset, joita hän ehtii lyhyen elämänsä aikana kokea. Näistä tärkein on se, miten Kaguya tajuaa itse, että hovineidon elämäntyyli ei yksinkertaisesti sovi hänelle. Opin tämän elokuvan myötä myös lopullisesti sen, mikä tekee Takahatan elokuvista uniikkeja, kun niitä vertaa Miyazakin vastaaviin. Kuten Pom Pokossa, myös tästäkin olisi voinut helposti karsia ainakin puoli tuntia pois.
5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay

have watched

5/10

Anaconda

5/10


5 months, 1 week ago
Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay
Anaconda

5 months, 1 week ago
Videodrome
 Videodrome 9/10
5 months, 1 week ago
Throne of Blood
Videodrome

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 1 item to Kirjat 2018 list
Bone, Vol. 4: The Dragonslayer

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani posted 4 images

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
Bone, Vol. 4: The Dragonslayer

8/10

Delicatessen (1991)

6/10


5 months, 1 week ago
Delicatessen (1991)
The Other Side of Hope

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani commented on a list
Elokuvapäiväkirja 2018 (400 movies items)

"Jani Toivola näyttelemässä itseään ja saadessaan annoksen käsikranaatista on ehkäpä kotimaisen elokuvan huippuhetkiä. Menee samaan kategoriaan mitä Tony Halmeen pää huussinluukussa Pontero"


5 months, 1 week ago
Kookosbanaani posted a list
Kirjat 2018 (10 books items)
5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 3 items to Kirjat 2018 list
Bone, Vol. 1: Out From Boneville
Bone, Vol. 2: The Great Cow Race
Bone, Vol. 3: Eyes of the Storm

5 months, 1 week ago
Kookosbanaani added 3 items to their collection
Bone, Vol. 3: Eyes of the Storm

7/10

Bone, Vol. 1: Out From Boneville

8/10

Bone, Vol. 2: The Great Cow Race

8/10


5 months, 1 week ago
Kookosbanaani voted for list
My movie year 2018 (523 movies items)
5 months, 1 week ago

Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block