Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
The Breakfast Club
2.5 John Hughes'n nuortenelokuva alkaa melko lupaavasti, mutta lässähtää loppua kohden kuin pannukakku. Ensimmäinen puolisko jälki-istunnossa on viihdyttävää kasarihuttua, jossa on kaikki lukiostereotypiat kerätty yhteen. Puolivälin jälkeen alkaa näiden stereotypioiden perusteellinen perkaminen ja pinnallisen ulkokuoren alta paljastuu monta kyseisiä trooppeja dekonstruoivia tekijöitä. Kukaan näistä ei ole sitä, miltä saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa. Pidän tällaisesta tuoreesta näkökulmasta genreen, mutta elokuvan roolihahmojen taustoista osasin arvata jo huomattavan osan etukäteen, eli en juuri lämmennyt hahmonkehityksille. Emilio Estevezin urheilija sekä Anthony Michael Hallin nörtti kärsivät suorituskeskeisistä vanhemmistaan, Judd Nelsonin kovistelija on puolestaan lähtöisin väkivaltaisesta perheestä ja Molly Ringwaldin näyttelemän pissiksen materialistiset vanhemmat ovat juuri eroamassa. Ally Sheedyn hiljainen gootti on mielenkiintoisin hahmo, kunnes hän itsekin päättää avautua omasta perhe-elämästään. Suurin ongelmani tämän elokuvan kohdalla on se, kuinka negatiivinen ja pessimistinen tämä loppujen lopuksi on. Hughes koittaa vääntää todella aneemisella tavalla ilotonta huumoria henkilökohtaisista aiheista, mutta ei onnistu siinä. Aikuiset taas leimataan lähes poikkeuksetta itsekeskeisiksi, dominoiviksi hirviöiksi, jotka ovat ajat sitten kadottaneet kaiken inhimillisen. Arvostan toki Hughes'n yritystä tehdä päinvastainen nuortenelokuva vuosikymmenellä, joka oli tunnettu pelkästä kevytmielisestä nuorisoperseilystä, mutta tämä nyt ei vain iskenyt minuun. Eipä tämä opettanut minua elämästä oikeastaan yhtään mitään, tai sitten olen vain ohittanut sen ikäryhmän, jolle tämä on suunnattu.
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 3 items to their collection
RoboCop 3

have watched

3/10

Tupla-Uuno

have watched

3/10

Street Trash

7/10


6 years, 11 months ago
RoboCop 3
1.5 Menin sitten vesittämään vapun jälkimainingit Robocop 3:lla. Onhan tämä se sarjan häpeäpilkku ilman muuta ja ihan monestakin syystä. Poliisikorruptio- ja väkivalta lähitulevaisuuden Detroitissa kuulostaa paperilla toimivalta, mutta tässä se on toteutettu äärimmäisen tylsästi ja laiskasti. Pelkkä Robocopin maailmaan sopimaton PG-13 -ikärajoite ei tätä yksistään pilaa, vaan tämä johtuu pitkälti kottikärryllisestä pikkuvikoja sekä niiden yhteisvaikutuksesta. Peter Wellerin korvannut Robert John Burke on kuin suoraan kadulta repäisty, eikä osaa näytellä yhtään. Robocop 2 nauratti silloin tällöin, tämä taas koittaa olla mahdollisimman vakava, mutta epäonnistuu siinä. Tahattomana komedianakin todella aneeminen, eikä hymyilytä lainkaan. Tylsä elokuva kaikin puolin, jossa toiminta on ponnetonta ja jopa Robocop rakettirepulla ei tätä pelasta. Tämä tuntui enemmänkin joltain Robocop-piirrossarjan pidennetyltä jaksolta, mutta oikeilla ihmisillä varustettuna. Siitä puheen ollen Johnny Rehab -animaatio onkin tämän pohjanoteerauksen ainut kohokohta. Normaalisti äärimmäisen keskinkertainen ysärihuttu, mutta kun kyseessä on Robocopin jatko-osa, niin lukuisia pikkuvirheitä ei voi enää antaa anteeksi. Lopputulos on yksi 90-luvun huonoimmista elokuvista.
6 years, 11 months ago
Mars Attacks!
Tupla-Uuno
Street Trash

6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Episodemeter list
The Adventures of Brisco County Jr.

6 years, 11 months ago
RoboCop 2
 RoboCop 2 6/10
6 years, 11 months ago
RoboCop 2
29.4 "Thank you for not smoking." Ensimmäinen Robocop potkii edelleen persuksille ja muistan siitä melkein kaiken, joten sitä ei tähän hätään tarvinnut katsoa uudestaan. Muistin tosin jatko-osien olevan vielä näkemättä. Tämä ei yllä ykkösen tasolle lähimaillekaan, mutta on silti roimasti aliarvostettu pätkä ja ilmeisesti vain kolmosen rimanalituksen takia tämäkin haukuttu maanrakoon. Sopiikin pohtia, että odottivatko ensimmäisen elokuvan ystävät oikeasti jotain Verhoevenin kulttiklassikon tasoista menoa, vaikka ukko ei enää ollutkaan ohjaamassa jatko-osaa. Sekavan ja epäloogisen käsikirjoituksen myötä koko homma vedetään itseironisella tavalla läskiksi. Repesin kohtaukselle, jossa Robocopin ohjelmisto sekoaa totaalisesti ja hän alkaa luetella "Right to remain silent" -puhettaan jo kuoliaaksi ammutulle kätyrille. Satiiripuoli on tässä selkeästi ylitsevuotavampi mitä ensimmäisessä osassa. Liian viihdyttävä elokuva, että voisin tätä pitää mitenkään huonona ja toimintaakin on riittävästi. Ainoa suuri ongelmahan tässä on se, että Robocop-tunnari ei soi kertaakaan.
6 years, 11 months ago
Hacksaw Ridge
28.4 Mel Gibson jatkaa omintakeista cinemaansa tässä tositapahtumiin pohjautuvassa, vaikkakin ärsyttävän ylipaatoksellisessa sotadraamassa aseistakieltäytyjän ihmeteoista. Sotaelokuvat eivät ole minulle se lähinnä sydäntä oleva genre ja pitkälti siitä syystä, että ne tuppaavat suurin osa olemaan niin samanlaisia ja kaiken lisäksi unohdettavia. Tämä nyt noudattaa aika tyypillistä sotadraaman kaavaa, jossa näkökulmana on uskonto, mutta kaikki muu pateettisen ylidramaattista "sota on helvettiä" -sössötystä. Mitä nyt jenkkilippu ei liehu läheskään niin paljon kuin esimerkiksi Bayn elokuvissa, mikä on oikeasti positiviista. Luke Bracey vetää tämän elokuvan Sean Bean -roolin, koska näyttää häneltä ja oikea Bean on jo liian vanha. Taistelukohtaukset ovat epäuskottavia, minkä lisäksi niitä koitetaan paikata rumalla CGI-verellä. Tähän vielä päälle hidastukset sekä turhanpäiväistä jeesustelua, jolloin lopputuloksena on se, että elokuvan puolivälin jälkeinen osio on selkeästi heikompi. Alun kasarmikohtaus on kuolettavan tylsän elokuvan parasta antia, vaikka apinoikin aika suoraviivaisesti Full Metal Jacketia. Loppuun kerätyt haastattelun katkelmat koittavat joko jäljitellä Taistelutovereita tai sitten Gibson vain haluaa alleviivata rankalla kädellä elokuvan tapahtumien olevan totta.
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 3 items to their collection
Hacksaw Ridge

have watched

4/10

Early Summer

6 years, 11 months ago
Superman II
 Superman II 6/10
6 years, 11 months ago
Superman II
27.4 "Kneel before Zod!" Onhan tämä selkeä parannus edelliseen osaan nähden. Ensimmäisessä Teriksessä lähinnä kerrottiin vain Clark Kentin syntytarina, tässä päästään itse asiaan ja jopa Kentin ja Lois Lanen romanssiin. Lukuunottamatta alun turhanpäiväistä recapia edeltävän elokuvan tapahtumista, tässä ei muuten juuri turhia jahkailla. Terence Stampin kenraali Zod on ultratyylikkäine nahkabootseineen mieleenpainuvimpia kasariroistoja ja tyypistä on oikeasti jotain vastustakin. Edeltävän osan tavoin myös tämä on kieli poskessa -viihdettä, mutta ei puuduttavaa sellaista, joten pystyin katsomaan mukisematta loppuun asti. Gene Hackmanin ja Ned Beattyn slapstick-kaatuilua ei tarvinnut kauaa katsella, mikä olisi syönyt itselläni huomattavan osan elokuvan uskottavuudesta.
6 years, 11 months ago
6 years, 11 months ago
Superman
26.4 Huonosti vanhentunut supersankarielokuva, jonka kaikki tuntuvat muistuvan vain lähinnä siitä, että sekä Brando että Hackman ovat tässä. Christopher Reeve on ilman muuta kuin ilmetty Teräsmies, mutta yksiulotteinen ja tylsä juoni ei tee tälle tähtikaartille oikeutta. Ylipitkä prologi, alkutekstit sekä Clark Kentin origin story koittavat selkeästi ratsastaa ensimmäisen Star Warsin menestyksellä ihan John Williamsin legendaarista tunnussävelmää myöten. Kovin kauaa ei jakseta kuitenkaan jumittaa Clark Kentin nuoruusmuisteloissa, mutta sitäkin enemmän halutaan näyttää, kuinka tämä arjen supersankari pelastaa päivän ja palaa tämän jälkeen kömpelön ja hiljaisen reportterin rooliin. Pidän itse todella koomisena sitä, miten kukaan ei tunnista Teristä Kentiksi, vaikka hän ei pidä lainkaan naamiota. Suurin ongelmani tämän elokuvan kohdalla on sen kieli poskessa -asenne, joka saa jopa Burtonin Batmanit näyttämään yksitotiselta synkistelyltä. Lähempänä tässä aikuisten Peter Pan -sadussa ollaan melkein Adam Westin Batmanejä, joita jaksaa vielä huumorimielessä katsella lyhyytensä vuoksi, mutta tämä syyllistyy supersankarielokuvista pahimpaan: saatanalliseen pituuteen. Hackmanissa on ainesta Lex Luthoriksi, mutta hänen roolihahmonsa ei tunnu yhtään uhkaavalta tai edes puoliakaan siltä kierolta nerolta, jota hän on sarjakuvissa. Greenscreen-tehosteet näyttävät nykyään todella typeriltä ja itse purskahdin huutonauruun nuoren Kentin juostessa junan perässä. Jatko-osasta olen kuullut sen olevan jopa parempi, joten se jää nähtäväksi huomiselle.
6 years, 11 months ago
Cannibal Holocaust
24.4 (uusintakatselu) "I wonder who the real cannibals are" Ensimmäinen katselukerta oli kämäiseltä YouTube-tallenteelta, jonka kuvanlaatu oli jotain käsittämättömän huonoa. Tällä kertaa katsoin ihan oikealta dvd-tallenteelta ja hyvä niin, sillä Night Visionsin julkaisu antaa HD-remasteroitulla kuvanlaadulla runsaasti oikeutta Deodaton kulttiklassikolle. Käsittämätöntä näin jälkeenpäin ajateltuna, miten palasin uudestaan tämän pariin. Käsittämätöntä on myös se, miten tämä elokuva on yksistään onnistunut selättämään omalla kohdallani elokuviin kohdistuneita ennakkoluulojani. Totuus on katsojan silmissä ja kaikki on subjektiivista. Niin myös Cannibal Holocaustin kohdalla, joka on eksploitaatioelokuvista parhaimpia. Vaikka materiaali ei sovikaan herkimmille, niin itse olen löytänyt sydämessäni paikan myös kyseenalaisen maineen omaaville indie-tuotannoille. Näppärä dekonstruktio kannibaalielokuvien alagenrestä, jossa normaalisti heimolaiset on kuvattu rasistisen stereotyyppisesti, kun taas vastaavasti valkoisten hyvisten hyvinvointi on uhattuna vieraalla maalla. Tällä kertaa valkoiset ovat niitä pahimpia hirviöitä ja levittävät kuolemaa halki Amazonin viidakon vain oman dokumenttinsa autenttiuden tähden. Deodaton tarkoituksena on ollut tällä kritisoida nykymedian sensaatiohakuisuutta mikä myös näkyy. Loppua kohden elokuva muuttuu yhteiskunnalliseksi kannanotoksi sille, miten myös hyvinvointivaltion asukas voi alentua yhtä raakaan ja epäinhimilliseen väkivaltaan, kuin viidakon alkuasukkaat. Found Footage -kauhuelokuvana tämä on vuosikymmeniä aikaansa edellä ja onnistuu siinäkin paremmin mitä esimerkiksi The Blair Witch Project. Katsojan kotisohvalta imaiseva vaikutus on edelleen vahva ja elokuvan autenttisuutta vahvistavat jo surullisenkuuluisat eläintapot. Tämä on niin kaksipiippuinen ja ristiriitaisia mielipiteitä herättävä osa-alue, etten osaa antaa siitä edelleenkään oikeaa mielipidettä. Toisaalta halveksun eläinrääkkäystä, mutta toisaalta elokuvan tarkoituksena on myös kuvata heimoelämää mahdollisimman realistisesta näkökulmasta. Aito väkivalta myös antaa katsojan luulla hetkeksi, että kaikki nähty on aitoa. En myöskään näin toisella katselukerralla pahemmin enää järkyttynyt esimerkiksi kilpikonnan suolistamisesta, joka on toki iljettävä kohtaus, mutta väkivallalla on vain niin desensitisoiva vaikutus. Veikkaisin Deodaton tavoitelleen myös tätä elokuvallaan, sillä itsekin huomaan vanhetessani välillä kelaavani videota takaisinpäin raaimmissa kohtauksissa. Näin tein esimerkiksi Serbian Filmin kohdalla, vaikka häpeänkin myöntää. Tekniseltä toteutukseltaan ja etenkin kuvaukseltaan onnistunut elokuva ja pakko antaa kunniamaininta myös niinkin pienelle (mutta merkittävälle) yksityiskohdalle kuin filmikelan vaihdolle, joka on myös otettu huomioon kuvausryhmän filmitallenteella. Elokuvan viimeiset 20 minuuttia ovat ehkä elokuvahistorian shokeeraavimpia. Pisteitä myös Riz Ortolanin loistavalle musiikille, joka tosin soi mahdollisimman epäsopivissa kohtauksissa. Ajatuksia herättävä ja loistava elokuva ja myöskin kauhuelokuvana yksi alansa merkittävimpiä, sillä harva muu filmi osaa herättää kauhua päivänvalossa.
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
Warcraft

have watched

6/10

Terminator Salvation

2/10


6 years, 11 months ago
Warcraft
Terminator Salvation

6 years, 11 months ago
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
T2 Trainspotting

have watched

6/10

Elysium

5/10


6 years, 11 months ago
T2 Trainspotting
Elysium

6 years, 11 months ago
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani voted for list
Watched in 2018 (262 movies items)
6 years, 11 months ago
Gandhi
 Gandhi 6/10
6 years, 11 months ago
Gandhi
21.4 Olen tästä jo aikaisemminkin maininnut, mutta näissä Oscareita kahmivissa historiallisissa elämäkertaelokuvissa on usein se ongelma, että filmin vahvuudet pyörivät vain ja ainoastaan yhden vahvan roolisuorituksen ympärillä ja kaikki muu sen ympärillä on pelkkää kulissia, jonka ainoana tarkoitusperänä on luoda uudelleen historiallisia tapahtumia. Kuten hiljattain katsomani Last King of Scotlandin tapauksessa, jossa Forest Whitaker veti elämänsä roolisuorituksen Idi Aminina, tässä Ben Kinsgley eläytyy Mahatma Gandhin rooliin sellaisella intohimolla, että kaikki muu tuntuu sen rinnalla pakostakin laimeammalta. Kolmen tunnin kesto on todella hapokas ja tämän elokuvan kirous, kuten myös monen muunkin historiallisen elokuvan tapauksessa. En vain itse koe tarpeelliseksi katsoa näin kauan Intian väkivallatonta vastarintaa brittiläistä imperiumia vastaan.
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Kirjat 2018 list
Animal Farm
Klassikkotavaraahan tämä on. Lukeminen on edelleen väistynyt elokuvien tieltä, mutta koin velvollisuudeksi lukea tämän ennen elokuvaversiota, sillä vuoden -54 animaatio ei käsittääkseni ole likimainkaan niin hyvä mitä alkuperäisteos. Tätä helpotti myös se, että Orwellin klassinen satiiri on vain vähän yli sadan sivun mittainen. Kepeään ja (alussa) kevytmieliseen eläinsatuun puettua tarinaa on myös kieltämättä helppo lukea, sillä se tekee kaiken ajatustyön puolestaan. Veitsenterävää poliittista satiiria, jonka allegoria on edelleen pettämättömän ajankohtainen. Orwellin itsensä paperille vuodattamat pettymyksen tunteet Venäjän vallankumouksen perintöä kohtaan ovat todella aidontuntuista. Samalla tulee myös pohdittua sitä, että jos muilla eläimillä olisi ihmisen älykkyysosamäärä, niin mikä meissä silloin olisi enää loppupeleissä erilaista? Sioista Vanha Majuri edustaa sekä Marxia että Leniniä, kommunismiaatteen isiä, hirviömäinen Napoleon puolestaan Stalinia, sen pimeämpää kääntöpuolta. Lopetus on yksinkertaisuudessaan hyytävä. Kuten Napoleonin yksi tekopyhistä säännöistä sen parhaiten toteaa: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset".
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 2 items to their collection
Animal Farm

10/10

Satantango (1994)

10/10


6 years, 11 months ago
Satantango (1994)
18.4-20.4 Kirjastolainat saivat nyt jäädä muutamaksi päiväksi niille sijoilleen, sillä tämä Béla Tarrin yli seitsemän tuntia kestävä eepos sai vihdoin ja viimein aikaa parrasvaloissa. Pitkään tämä oli elokuva jota kartoin, mutta en samoista syistä mitä oikeasti huonoja tai kyseenalaisen maineen omaavia elokuvia. En vain vuosia kokenut olevani henkisesti valmis tähän taidepaukkuun. Nyt kuitenkin koen olevani tarpeeksi kypsä jopa tämän omaksumiseen ja Saatanan tango herättääkin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tarinan keskiössä on pieni unkarilainen maalaiskylä, jonka alunperin tiivis kyläyhteisö on romahtamassa neuvostoliittolaisen, utopistisen kommunismin rapautuessa vähitellen. 90-luvun alkuvaiheissa kuvattu elokuva sijoittuu myös ajanjaksollisesti Neuvostoliiton romahtamiseen ja on tästä syystä pettämättömän ajankohtainen. Rytmitykseltään Sátántangó seuraa nimensä mukaisesti tangon askelia (kuusi eteen, kuusi taakse) ja sijoittuu ajallisesti kahden päivän ajalle, joita seurataan vaihtelevasti eri kyläläisten näkökulmista. Osalla on jo tiiviisti katse kohti tulevaisuutta, kun selittämättömästä lähteestä peräisin olevaa rahasummaa aletaan jakamaan keskenään, osa puolestaan juo suruunsa ja pettymykseensä. Mihály Vigin näyttelemä karismaattinen huijari Irimiás edustaa muutosta ja kapitalismin nousua. Traagisin hahmo on kenties pikkutyttö Estike, kuka kiduttaa ainoaa ystäväänsä, kissaa, jotta voi tuntea edes kerran olevan vastuussa jonkun toisen elämästä. Kuvaus noudattaa pitkiä, useita minuutteja kestäviä kamera-ajoja, jotka etenevät hitaasti ja usvaisesti, kuin unenomaisesti. Jatkuvan kaatosateen piiskaamat, mutavellin peittämät hiekkatiet sekä rappeutuneet neuvostoaikaiset rakennukset viestivät jo siitä, miten kyseinen kyläyhteisö on jo ajat sitten elänyt parhaat päivänsä. Niinä harvoina hetkinä kun ei oikeasti sada, on selvästi optimistisempi tunnelma, joka samalla myös korostaa sitä, miten onnellisuus on elämässä aina väliaikaista. Kiehtova eepos, jonka huomattava pituus ei ole lainkaan tarpeeton. Suuret muutokset kun eivät yhteiskunnassa vaikuta ihan hetkessä, vaan vähitellen. Seuratessa jokaisen yksittäisen kyläläisen elämää kolmen päivän ajan (katsoin siis elokuvan kolmessa osassa kahteen väliaikaan tauottaen, juuri niin kuin Artificial Eyen dvd-julkaisu on valmiiksi rytmittänyt) tuntee myös itsekin empatiaa heitä kohtaan ja samalla ymmärtää sen, että hekin ovat vain ihmisiä. Unenomainen kerrontatapa ei tee myöskään katselusta missään vaiheessa tylsää (ei ainakaan kaltaistani filmielitistiä, joka melkein dikki pystyssä katsoo taide-elokuvia), sillä tämä on slow cinemaa puhtaimmillaan: mukaansatempaavaa ja tunnelmallista. 90-luvun parhaimpia elokuvia.
6 years, 11 months ago
6 years, 11 months ago
6 years, 11 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Kirjat 2018 list
Crown of Horns (Bone, Vol. 9)
Eeppinen lopetus eeppiselle sarjalle. Toisin kuin Kuninkaan paluussa, tässä ei onneksi ole miljoonaa eri lopetusta.
6 years, 11 months ago
Possession (1981)
17.4 Taidekauhu, joka vähintäänkin mykistää katselun päätyttyä ja jopa sen aikana. Von Trierin Antikristus tämä ei ole, vaan psykoottinen parisuhdehelvetti, joka alkaa itsensä viiltelyllä ja etenee tämän jälkeen tukahdutettuihin ja eläimellisiin perversioihin. Makuuhuoneeseen kätkettyyn, groteskiin lonkerohirviöön kulminoituu kaikki se likainen ja epäinhimillinen seksuaalinen turhautuminen sekä mielipuolisuus, jota Zulawski rakentaa elokuvansa aikana. Isabelle Adjanin roolisuoritus on pelottavan aidontuntuinen ja saa katsojan pohtimaan oliko hän oikeasti hulluuden partaalla kuvausten aikaan. Raivokohtaukset, hyperventilointi sekä häiriintynyt metrotunnelikohtaus (joka viittaa keskenmenoon) saivat minutkin todella levottomalle tuulelle. Zulawski ei vijele läheskään yhtä makaaberia settiä mitä Von Trier, mutta siitä huolimatta kuvasto on äärimmäisen häiriintynyttä ja jopa sairasta. Kesympi elokuva tämä on visuaalisesti mitä Antikristus, mutta vastaavasti sitäkin villimpi psykologisesti. Omaperäinen sekoitus eurooppalaista taidekauhua ja Lynchin elokuvia, joka vielä nokkelasti vaihtaa tyyliään muutamaan otteeseen elokuvan edetessä. Parhaimpia kulttikauhuja, mitä olen koskaan nähnyt.
6 years, 11 months ago