6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
14.5
Ei voisi käännökset paljon hämmentävämpiä olla. Tämä Leonen viimeinen western tunnetaan kahdesta alkuperäisnimestään A Fistful of Dynamite sekä Duck, You Sucker. Suomennokseksi valittiin tosin jälkimmäinen, joka on kieltämättä osuvampi, mutta samalla myös karisti kohde-yleisön kannoiltaan. Itsekin luulin hetken aikaa tämän olevan Mel Brooks -henkinen komedia. Don Siegelin Clint-länkkärille Two Mules for Sister Sara on kuin vittuillakseen annettu harhaanjohtava suomennos Kourallinen dynamiittia. Luulin tämän olevan äsken mainittu Siegelin western kun tämän kirjastosta lainasin, mutta kyllä tämäkin käy.
Ei Leonen parhaimmistoa, mutta silti erittäin menevää spagettiwesterniä. Ensimmäinen puolisko on musta komedia, kunnes puolivälin jälkeen elokuva ottaa askeleen kohti synkempiä teemoja ja muuttuu draamaksi. Yhteiskunnallisia teemoja käsitellään jopa enemmän mitä Huuliharppukostajassa, joka vain sijoitti eeppisen kostotarinansa poliittiseen kontekstiin. Meksikon vallankumousta kuvataan kaikkea muuta kuin ylistävällä tavalla. James Coburnin räjähde-ekspertti on yksi muistettavimmista western-protagonisteista.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
13.5
Periaatteessa ensimmäinen Avengers-elokuva uudestaan, mutta vesitettynä. Kostajat yhdessä ruudulla ei jaksa enää toisella kerralla innostaa yhtä paljon, eli ennakko-odotuksetkin olivat tästä syystä laimeammat. Lokia jäin kaipaamaan ja Ultron on kaikin puolin tylsä ja mitäänsanomaton pahis. Toiminta on hyperaktiivista sohimista: paljon tapahtuu kerralla, mutta juuri yhtään se ei itseäni viihdyttänyt. Infinity Warin hypen lomassa jää vähän arveluttamaan kuinka hyvä se loppujen lopuksi on, eli tämä jääköön nähtäväksi.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
12.5
Osittain Eminemin taustoihin perustuva, puoliksi elämäkerrallinen 8 Mile on yllättävän hauskaa unelmahuttua nuoresta nousevasta rap-artistista 90-luvun rappeutuneessa Detroitissa. Hyvää musiikkia tässä kyllä riittää Lose Yourself -listaykkösestä Eminemin sutjakkaan freestyle-rappiin asti. Mielenkiintoisena triviana mainion suomennoksen takana on itse Paleface.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
11.5
Kurosawa on mielestäni parhaimmillaan silloin, kun hän ohjaa joko syvästi humaania tarinaa elämästä ja kuolemasta tai vaihtoehtoisesti kääntää Shakespearea feodaaliajan Japaniin. Kätketty linnake on kaikin puolin viihdyttävä elokuva, mutta se on liian perinteistä western-vaikutteista seikkailua minun makuuni. Toki tällainenkin konsepti voi toimia moitteettomasti, mutta Kurosawa ei mielestäni taida yhtä hyvin tyylipuhtaita genre-elokuvia, kuin niiden sekoituksia. Pituutta on ainakin puoli tuntia liikaa sisältöön nähden ja huumorirallina tämä on aika kuivaa settiä. Eilinen Sanjuro hymyilytti kyllä huomattavasti enemmän. Katsottava elokuva joka tapauksessa, pitkälti Toshiro Mifunen vuoksi ja parhaimpina hetkinään oikein mainio seikkailuelokuva. Ei kuitenkaan erotu riittävästi joukosta ollakseen ohjaajan parhaimmistoa.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 4 items to their collection
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
9.5
Harakiri on loistava elokuva ja niin on tämäkin. Asetan nyt Kobayashin tuotannon tarkempaan seurantaan, sillä kyseinen ohjaaja on jäänyt minulta pahasti pimentoon. Molemmat elokuvat ovat virkistäviä sen suhteen, että niissä käsitellään kriittisesti samuraietiketin huonoja puolia. Harakirissä teemana oli itsemurha, Samurai Rebellionissa puolestaan järjestetty avioliitto. Lopulta samurait osoittavat katanansa kohti isäntiään ja nousevat kapinaan, kun Toshiro Mifunen pojan vaimo pakkonaitetaan klaanin johtajan konkubiiniksi. Kerronnaltaan tämä on hidastempoisempi kuin Harakiri. Harakirissä valotettiin päähenkilöiden taustoja flashbackien avulla, kun taas tässä seurataan miten yksi perhe hajoaa vähitellen palasiksi. Shakespearelaisen tragedian elementtejä on siis tässäkin vahvasti läsnä. Koko elokuva rakentuu alusta lähtien komeaa loppuhuipennustaan varten, joka on ehkä traagisin lopetus samuraielokuvalle koskaan.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
6.5
Tylsä ja puuduttava trilleri pelastaa itsensä olemalla oikeasti ihan näppärä satiiri freelance-journalismin epäeettisemmästä puolesta. Jake Gyllenhaal vetää ehkä uransa sekopäisimmän roolisuorituksen moraalittomana journalistina, kuka tarvittaessa vaikka lavastaa onnettomuuksia ja rikoksia kunhan lopputulos on mediaseksikästä. Nykymedialle kun ylimääräiset uutislähetykset tuottavat niin paljon voittoa. Ja kukapa meistä ei salaa nauttisi tv:n tarjoamasta väkivallasta?
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
5.5
Parempi Pohjanmaa-aiheinen elokuva mitä Häjyt. Tässäkin veljeyttä kuvataan päälleliimatun pinnallisella tavalla, mutta vastapainona pohjalaista mentaliteettia sekä perinteistä lapualaista muilutusta kuvataan Antti Tuurin romaanille uskollisella tavalla. Esko Salminen kertoo raa'an kiljun aiheuttamasta ripulipaskasta, kun taas Esko Nikkari vetää ehkä hauskimman kännikohtauksen koko suomalaisen elokuvan historiassa. Tykkäsin eniten siitä, miten Arvottomien tapaan myös tässä kuvataan 80-luvun suomalaisuutta ihan vanhoja Esson huoltoasemia myöten. Pahasti ylipitkä elokuva, joka alkaa puolivälin jälkeen junnata paikoillaan, eikä tarina oikeastaan etene enää tämän jälkeen suuntaan eikä toiseen. Taneli Mäkelän näyttelemä, nuorimmaisin Hakalan veljes tuntuu olevan vain nimellisesti pääosassa, vaikkakin todellisuudessa vain alku- ja loppukohtauksessa.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
4.5
Tyylikäs 60-luvun klassikko, joka vangitsee onnistuneesti aikakaudelleen tyypillisen lontoolaisen nuorisokulttuurin svengin. Juonen keskiössä olevalle murhamysteerille ei tarjota missään vaiheessa yksiselitteistä ratkaisua. Elokuvan tarkoituksena onkin pohtia, oliko mitään murhamysteeria ollenkaan, vai tapahtuiko kaikki vain päähenkilön pääkopan sisällä. Antonioni käsittelee elokuvassaan hyvin paitsi ajankohtaisia muoti-ilmiöitä, myös niiden aiheuttamaa vieraantuneisuutta todellisuudesta. Päähenkilö Thomasin katsoessa ottamiaan valokuvia lähes pakkomielteisesti, alkaa myös katsojakin imeytyä mukaan Thomasin sielunmaisemaan. The Yardbirdsin konsertti, näyttävät mallikuvat sekä miimikoiden tennisottelu ovat vain kirsikkana kakun päällä yhdessä vuosikymmenen mieleenpainuvimmista tuotoksista.
6 years, 8 months ago
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
3.5
Barry Levinsonin elokuvat ovat mielestäni niin kovin tylsiä. Samat itsensä etsiskelyt, samat arkisista asioista pilaa tekevät sattumukset ja samat aikuistumisen kynnyksellä olevat päähenkilöt. Jenkit tykkäävät ja se lienee tärkeintä, mutta itse en kauheasti näille lämpene oman tieni kulkijana. Sademiestä pidetään pitkälti Levinsonin parhaimpana työnä, vaikkakin elokuvan vahvuudet piilevät vain lähinnä Dustin Hoffmanin vahvassa roolisuorituksessa. Mies onnistuu eläytymään autistisen velipojan rooliin niin hyvin, että se ei tunnu lainkaan ylimielisellä tavalla loukkaavalta ja hyvä niin. Muuten elokuva noudattaa sangen tyypillistä draamakomedian reseptiä, jossa on annos road movie -elementtejä seassa. Pistäydytään siinä välissä Vegasissakin pelaamassa pokeria, kun Tom Cruisen pinnallinen autokauppias huomaa veljensä lahjakkuuksien piilevän numeroissa. Katkeransuloinen lopetus on juuri sitä, mitä sen haluat olevan.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
2.5
John Hughes'n nuortenelokuva alkaa melko lupaavasti, mutta lässähtää loppua kohden kuin pannukakku. Ensimmäinen puolisko jälki-istunnossa on viihdyttävää kasarihuttua, jossa on kaikki lukiostereotypiat kerätty yhteen. Puolivälin jälkeen alkaa näiden stereotypioiden perusteellinen perkaminen ja pinnallisen ulkokuoren alta paljastuu monta kyseisiä trooppeja dekonstruoivia tekijöitä. Kukaan näistä ei ole sitä, miltä saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa. Pidän tällaisesta tuoreesta näkökulmasta genreen, mutta elokuvan roolihahmojen taustoista osasin arvata jo huomattavan osan etukäteen, eli en juuri lämmennyt hahmonkehityksille. Emilio Estevezin urheilija sekä Anthony Michael Hallin nörtti kärsivät suorituskeskeisistä vanhemmistaan, Judd Nelsonin kovistelija on puolestaan lähtöisin väkivaltaisesta perheestä ja Molly Ringwaldin näyttelemän pissiksen materialistiset vanhemmat ovat juuri eroamassa. Ally Sheedyn hiljainen gootti on mielenkiintoisin hahmo, kunnes hän itsekin päättää avautua omasta perhe-elämästään. Suurin ongelmani tämän elokuvan kohdalla on se, kuinka negatiivinen ja pessimistinen tämä loppujen lopuksi on. Hughes koittaa vääntää todella aneemisella tavalla ilotonta huumoria henkilökohtaisista aiheista, mutta ei onnistu siinä. Aikuiset taas leimataan lähes poikkeuksetta itsekeskeisiksi, dominoiviksi hirviöiksi, jotka ovat ajat sitten kadottaneet kaiken inhimillisen. Arvostan toki Hughes'n yritystä tehdä päinvastainen nuortenelokuva vuosikymmenellä, joka oli tunnettu pelkästä kevytmielisestä nuorisoperseilystä, mutta tämä nyt ei vain iskenyt minuun. Eipä tämä opettanut minua elämästä oikeastaan yhtään mitään, tai sitten olen vain ohittanut sen ikäryhmän, jolle tämä on suunnattu.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 3 items to their collection
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
1.5
Menin sitten vesittämään vapun jälkimainingit Robocop 3:lla. Onhan tämä se sarjan häpeäpilkku ilman muuta ja ihan monestakin syystä. Poliisikorruptio- ja väkivalta lähitulevaisuuden Detroitissa kuulostaa paperilla toimivalta, mutta tässä se on toteutettu äärimmäisen tylsästi ja laiskasti. Pelkkä Robocopin maailmaan sopimaton PG-13 -ikärajoite ei tätä yksistään pilaa, vaan tämä johtuu pitkälti kottikärryllisestä pikkuvikoja sekä niiden yhteisvaikutuksesta. Peter Wellerin korvannut Robert John Burke on kuin suoraan kadulta repäisty, eikä osaa näytellä yhtään. Robocop 2 nauratti silloin tällöin, tämä taas koittaa olla mahdollisimman vakava, mutta epäonnistuu siinä. Tahattomana komedianakin todella aneeminen, eikä hymyilytä lainkaan. Tylsä elokuva kaikin puolin, jossa toiminta on ponnetonta ja jopa Robocop rakettirepulla ei tätä pelasta. Tämä tuntui enemmänkin joltain Robocop-piirrossarjan pidennetyltä jaksolta, mutta oikeilla ihmisillä varustettuna. Siitä puheen ollen Johnny Rehab -animaatio onkin tämän pohjanoteerauksen ainut kohokohta. Normaalisti äärimmäisen keskinkertainen ysärihuttu, mutta kun kyseessä on Robocopin jatko-osa, niin lukuisia pikkuvirheitä ei voi enää antaa anteeksi. Lopputulos on yksi 90-luvun huonoimmista elokuvista.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
29.4
"Thank you for not smoking."
Ensimmäinen Robocop potkii edelleen persuksille ja muistan siitä melkein kaiken, joten sitä ei tähän hätään tarvinnut katsoa uudestaan. Muistin tosin jatko-osien olevan vielä näkemättä. Tämä ei yllä ykkösen tasolle lähimaillekaan, mutta on silti roimasti aliarvostettu pätkä ja ilmeisesti vain kolmosen rimanalituksen takia tämäkin haukuttu maanrakoon. Sopiikin pohtia, että odottivatko ensimmäisen elokuvan ystävät oikeasti jotain Verhoevenin kulttiklassikon tasoista menoa, vaikka ukko ei enää ollutkaan ohjaamassa jatko-osaa. Sekavan ja epäloogisen käsikirjoituksen myötä koko homma vedetään itseironisella tavalla läskiksi. Repesin kohtaukselle, jossa Robocopin ohjelmisto sekoaa totaalisesti ja hän alkaa luetella "Right to remain silent" -puhettaan jo kuoliaaksi ammutulle kätyrille. Satiiripuoli on tässä selkeästi ylitsevuotavampi mitä ensimmäisessä osassa. Liian viihdyttävä elokuva, että voisin tätä pitää mitenkään huonona ja toimintaakin on riittävästi. Ainoa suuri ongelmahan tässä on se, että Robocop-tunnari ei soi kertaakaan.
6 years, 8 months ago
Kookosbanaani added 1 item to Elokuvapäiväkirja 2018 list
28.4
Mel Gibson jatkaa omintakeista cinemaansa tässä tositapahtumiin pohjautuvassa, vaikkakin ärsyttävän ylipaatoksellisessa sotadraamassa aseistakieltäytyjän ihmeteoista. Sotaelokuvat eivät ole minulle se lähinnä sydäntä oleva genre ja pitkälti siitä syystä, että ne tuppaavat suurin osa olemaan niin samanlaisia ja kaiken lisäksi unohdettavia. Tämä nyt noudattaa aika tyypillistä sotadraaman kaavaa, jossa näkökulmana on uskonto, mutta kaikki muu pateettisen ylidramaattista "sota on helvettiä" -sössötystä. Mitä nyt jenkkilippu ei liehu läheskään niin paljon kuin esimerkiksi Bayn elokuvissa, mikä on oikeasti positiviista. Luke Bracey vetää tämän elokuvan Sean Bean -roolin, koska näyttää häneltä ja oikea Bean on jo liian vanha. Taistelukohtaukset ovat epäuskottavia, minkä lisäksi niitä koitetaan paikata rumalla CGI-verellä. Tähän vielä päälle hidastukset sekä turhanpäiväistä jeesustelua, jolloin lopputuloksena on se, että elokuvan puolivälin jälkeinen osio on selkeästi heikompi. Alun kasarmikohtaus on kuolettavan tylsän elokuvan parasta antia, vaikka apinoikin aika suoraviivaisesti Full Metal Jacketia. Loppuun kerätyt haastattelun katkelmat koittavat joko jäljitellä Taistelutovereita tai sitten Gibson vain haluaa alleviivata rankalla kädellä elokuvan tapahtumien olevan totta.
6 years, 8 months ago